De 10 vanligaste frågorna om snabbavveckling
De allra flesta som startat ett aktiebolag har inte ens tänkt tanken på hur man göra för att avveckla det förrän den dag man står där och inser att man inte har användning av sitt bolag längre. Det är inte konstigt att det uppstår en massa frågor kring hur det går till att avveckla ett aktiebolag och här nedan har vi listat 10 av de vanligaste frågorna vi får.
- Vad kostar det att snabbavveckla ett aktiebolag med Citadellet? Vårt arvode för en snabbavveckling sätts utifrån bolagets egna kapital. Vårt lägsta arvode är 9 900 kr och det tar vi i de fall bolaget har ett eget kapital på upp till 300 000 kr.
- Hur lång tid tar det? Det är helt upp till dig som säljer bolaget. Om du accepterar den offert som du får från oss så upprättar vi köpehandlingar och mailar till dig tillsammans med en lista som visar vilka övriga underlag vi behöver för att köpa ditt bolag. När vi fått de underlagen samt påskrivna köpehandlingar så genomför vi köpet och tar över ansvaret för att avveckla bolaget.
- Varför kan jag inte avveckla aktiebolaget själv? För att avveckla aktiebolag så krävs en godkänd likvidator. Om man inte själv känner någon som man kan få hjälp av, eller säljer bolaget till oss så att vi kan tillsätta vår likvidator, så kommer Bolagsverket utse en jurist som blir likvidator och ersätter bolagets styrelse.
- Vad behöver jag göra innan ni kan köpa det och påbörja avvecklingen? När vi köper bolaget för att likvidera aktiebolaget behöver verksamheten vara avslutad, inventarier och lager behöver vara sålda, alla avtal avslutade och slutbetalda samt att skulder och fordringar till andra än Skatteverket (ej förfallna) behöver vara reglerade.
-
Vilka handlingar behöver jag upprätta och skicka till Bolagsverket? Inga handlingar alls. När köpet gått igenom skickar vi in det som Bolagsverket behöver avseende avvecklingen av aktiebolaget.
- Kan man avveckla ett bolag som inte har några tillgångar kvar? Det kan man absolut göra. Vårt krav är dock att det ska finnas minst 10 900 kr i bolaget (11 400 kr om aktiekapitalet var förbrukat vid ingången av året) när vi köper det och det kan man reglera med hjälp av ett aktieägartillskott, d.v.s. att aktieägaren sätter in pengar på bolagets bank- eller skattekonto.
- Vad är risken med att sälja sitt bolag till någon annan som vill driva verksamhet? Har man otur så tar den nya ägaren inte hand som sina kunder och leverantörer och får Kronofogden och missnöjda kunder efter sig. Även om bolaget inte längre ägs eller drivs av den ursprungliga ägaren så finns en spårbarhet till tidigare styrelsemedlemmar och det kan innebära att man kan behöva försvara sig gentemot exempelvis banker som undrar varför ett bolag som du ägt tidigare nu har stora skulder.
- Hur värderar ni bolaget? Vi ber att få en aktuell balans- och resultatrapport som vi utgår ifrån när vi tar fram vår offert. Vi tittar på vilka tillgångar och skulder bolaget har samt beräknar eventuella kommande skatter som bolaget kommer att behöva betala.
- Ska jag avsluta bolagets bankkonto innan köpet? Om du vill kan du avsluta bolaget bankkonton och föra över de pengar som finns där till bolagets skattekonto i stället. I de flesta fallen kan vi annars göra bankavsluten efter att vi köpt bolaget.
- Kan jag ta ut bolagets pengar?
Det får man enligt bokföringslagen inte göra. Vi tar över bolagets pengar i köpet och betalar dig för dem genom den köpeskilling som betalar ut till aktieägaren.
Vill du veta mer så kontakta oss gärna.